Barion Pixel

A város

Ócsa város a Duna-Tisza közén fekszik a Duna-Tisza közi homokhátság és az Ős-Duna egykori medrében visszamaradt úgynevezett turjánok határán. A turjánok vízi élővilága gazdagítja a tájat, a felszínét fedő löszréteg alá vájt borospincéi a népi építész egyedülálló különlegességeinek számítanak.

A magyar honfoglalók 895-ben szállták meg a Kárpát-medencét (a Duna vonaláig), így Ócsa vidékét is. A korai középkorban az avar népi alapon megtelepülő magyarság mellett gyér szláv és betelepített német elemek mutathatók ki.

A Pest-Kecskemét-Szeged országút mentén a francia eredetű premontrei szerzetesrend jászói prépostsága a település határában filiát alapított, melyet 1234-ben már említett írott forrás. Az ócsai premontrei monostor eredetileg királyi akaratból, királyi birtokon jött létre. A Szent László legendáját ábrázoló falképek a templombelsőben a XIII. századból üzennek. Az apátságnak a faluban, Érden és környékén voltak birtokai a középkorban. Ennek következményeként Ócsán világi nemesi birtokos csak a XV. század végén jelent meg, amikorra az ócsai premontrei monostor már elnéptelenedett. Mátyás király 1475-ben a prépostságot átadta a pálos rendnek.

A falu népe a gabonatermesztéssel, halászattal, pákászattal foglalkozott, az akkor még hatalmas erdő haszonvételére alapozta gazdaságát. Valószínű, hogy már a középkorban is műveltek itt szőlőket, az öreghegyi lösz alá vájt pincesor XVII. századi eredetű.

Fenti hordok 75 scaled scaled
Pad 75 scaled e1678314834681 scaled

Öreghegy

Az Ócsai borvidék legjelentősebb része az Ócsai Öreghegy, mely az 1990-es években került az újabb borászati térképre. Az Öreghegy a Kiskunsági homokhátság része, a terület kiváló adottságai miatt ideális helyszín a szőlőtermesztésre és a bortermelésre. Az itteni pincesorok közel 100 kisebb és nagyobb pincét foglalnak magukba, melyek nagy része még a 19. században épült, de megtalálhatóak egészen a 13. századra is visszanyúló műemlékek. A Kunsági borvidék és az Ócsai borvidék közös jellemzője az, hogy mindkét területen jelentős a homokos talaj, amely különleges íz- és illatkombinációkat ad a boroknak. A Kunsági borvidék borai azonban általában könnyedebbek, míg az Ócsai borvidék borai gazdagabbak, testesebbek és hosszabb érlelést igényelnek.

Tájház

A műemlék templom mellett az Ócsai Tájház porta együttese megőrzött több fontos korszakot a település múltjából. A 19-20. század fordulóján élt, polgárosodó, parasztság építkezési szokásait és használati tárgyait ismerheti meg a betérő. A tárlatvezetések alkalmával helyi anekdoták és a valaha itt élt ember mindennapjaiba is betekintést nyerhet az érdeklődő. További részletek a tájházegyüttest fenntartó Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság oldalán olvasható.

Tajhaz 60
Templom 60

Református templom

A ma Ócsai Református Műemlék Templom néven ismert épület igazi időutazást ígér a betérők számára. A tárlatvezetők vallás-, kultúr-, és művészettörténeti beszámolói izgalmas fordulatokra hívják fel a látogatók figyelmét. A premontrei szerzetesek által tervezett és épített épület 800 éve, a történelmi korokon átívelő állandósága magával ragadó. További részletek a templomot fenntartó gyülekezet weboldalán olvashatóak.

Madárvárta

Csoportunk 1983 óta dolgozik a területen, 1992-es megalakulása óta Ócsai Madárvárta Egyesület néven. Működési területünk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó, 1975-ben kialakított Ócsai Tájvédelmi Körzet északi része. Az elmúlt évtizedben egyre népszerűbb lett az általunk végzett oktatási tevékenység, madárgyűrűzés, rovarbemutató, vetítések stb. Évente 1500-2000 látogatót fogadtunk, főként óvodákból, iskolákból, de az ELTE, a SZIE, az Állatorvostudományi Egyetem terepgyakorlatait is segítjük. Rendszeresen szervezünk nyílt napokat. Fontos számunkra, hogy a gyermek ne csak virtuális világban éljék életüket, hanem saját tapasztalatot, tudást, élményeket szerezzenek a természetben, megismerjék közvetlen környezetüket. Tevékenységünk elismerésének tekintjük, hogy az Ócsai Madárvárta bekerült a Pest Megyei Értéktár nevezetességei közé, így Ócsa hírnevét is öregbíti. További részletek az Ócsai Madárvárta Egyesület weboldalán olvashatóak.

jegmadar 60 scaled scaled